Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@20:55:10 GMT

اولویت‌بندی طرح‌های کاهش آلودگی هوا

تاریخ انتشار: ۳۱ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۹۵۵۰۹

اولویت‌بندی طرح‌های کاهش آلودگی هوا

به اعتقاد کارشناسان، خودرو و موتورسیکلت‌های فرسوده نقش مهمی در آلودگی هوا دارند، از این رو نوسازی آنها با اولویت ناوگان حمل و نقل عمومی در قانون هوای پاک دیده شده و سازمان‌ها و نهادهای مرتبط ملزم به اجرای آن هستند اما به نظر می‌رسد نهادهای متولی در اجرای این بند از قانون چندان موفق نبوده‌اند طوری که بنا به گفته مرتضی ضامنی مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی شهری کشور، «قرار بود ایران خودرو تا پایان امسال ۱۰ هزار تاکسی تحویل دهد که تاکنون فقط ۱۳۲ تاکسی تحویل داده و روند را متوقف کرده چون قیمت را افزایش داده است».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته وی، اکنون در کشور ۱۵۰ هزار دستگاه تاکسی فرسوده داریم که تا سال آینده به ۱۹۲ هزار دستگاه می‌رسد و اگر اقدامی صورت نگیرد؛ این تعداد تا سال ۱۴۰۰ به ۲۴۰ هزار تاکسی فرسوده خواهد رسید.

همچنین علیرضا احمدی معاون ستاد سوخت کشور در این باره گفت، روزانه یک میلیون خودرو به سن فرسودگی می‌رسد، از سال ۱۳۸۲ تاکنون حدود دو میلیون خودرو از رده خارج شده است که با این حجم فرسودگی قطعاً از برنامه بسیار عقب هستیم.

این در حالی است که نقش آلودگی هوا در بروز مرگ و میر و بیماری‌های قلبی و تنفسی محرز شده و بنابر اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روزانه مرگ و میر ناشی از آلاینده‌های هوا در تهران در حال افزایش است. میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا در تهران در سال ٩۶ نسبت به سال ٩۵ افزایش داشته است، همچنین آمارها نشان می‌دهد که سرطان ریه در تهران افزایش یافته و بر اساس آمارهای رسمی این وزارتخانه، سالانه حداقل ۳۵ هزار نفر در کشور بر اثر آلودگی هوا دچار مرگ زودرس می‌شوند که این رقم در تهران حدود ۵ هزار و ۵۰۰ نفر اعلام شده که رقم نگران‌کننده‌ای است.

بر اساس این گزارش، بررسی‌ها نشان می‌دهد آلودگی یک موتورسیکلت چهار زمانه برابر با آلودگی ۸ خودرو با استاندارد یورو ۴ و ۲۶ خودروی هیبریدی است. همچنین یک خودروی کاربراتوری در هر کیلومتر پیمایش ۶۰ گرم آلودگی تولید می‌کند که این آلودگی معادل ۲۱ خودرو با استاندارد یورو ۲ و ۲۸۳ خودروی هیبریدی است، ۹ درصد سواری‌ها در تهران فرسوده‌اند که عامل ۵۱ درصد آلودگی هستند. همچنین ۲۲ درصد وانت‌ها نیز فرسوده هستند، ۸۵ درصد آلودگی هوای تهران از خودروهای سنگین است. بر اساس این آمارها، تعداد خودروهای فرسوده اعم از سواری، تاکسی و وانت تا سال ۱۴۰۲ به بیش از ۶۳۶ هزار خودرو و تعداد موتورسیکلت‌های فرسوده تا این سال به دو میلیون و ۴۰۰ هزار خواهد رسید که رشد ۵۶ درصدی خواهند داشت. از این رو اجرای اقدامات عاجل در راستای نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی به ویژه در کلان‌شهرها الزامی است و موردی است که رئیس جمهور در جلسه شورای عالی محیط زیست بر آن تاکید ویژه داشت.

در این راستا مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: در جلسه شورای عالی محیط‌زیست که هفته گذشته به ریاست دکتر روحانی رئیس جمهوری برگزار شد، بر نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی تاکید فراوان شد.

وی افزود: اکنون حدود ۴ هزار و ۶۰۰ اتوبوس در تهران داریم که نیاز به بازسازی و نوسازی دارند و باید فکری به حال آنها شود زیرا روزانه تردد بسیار زیادی در شهر دارند و تاکید رئیس جمهوری بر این بود که خودروسازان در نوسازی مشارکت بیشتری داشته باشند تا مجبور نشویم واردات داشته باشیم.

وی با تاکید بر اینکه عملکرد خودروسازان در روند نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی رضایت بخش نیست، گفت: به عنوان مثال تا سال ۱۳۹۶ حدود ۶۰ هزار تاکسی را نوسازی کردیم اما در سال‌های ۹۷ و ۹۸ زیر هزار تاکسی تحویل داده‌اند که علت آن افزایش قیمت است.

تجریشی اظهارداشت: وقتی به راننده تاکسی می‌گوییم برای نو کردن تاکسی خود وام بگیرد، مسائلی پیش می‌آید. یکی بر می‌گردد به اینکه نرخ تسهیلات چقدر است، بانک نیز تسهیلات ۱۸ درصدی نمی‌دهند بنابراین باید بانک‌ها را متقاعد کرد که تسهیلات ۱۸ درصدی بدهند، دوم اینکه خودرو ساز امسال تاکنون دو بار قیمت محصولات خود را افزایش داده است بنابراین وقتی قیمت بالا می‌رود بانک‌ها نیز باید مبلغ بیشتری بگذارند، مساله بعدی این است که راننده تاکسی هم باید ماهانه پول بیشتری بابت قسط و کارمزد خرید خودرو پرداخت کند و چون درآمد چندانی ندارد بنابراین قادر به خرید خودروی نو نیست، بنابراین باید بانک‌ها متقاعد شوند که پول بیشتر با نرخ تسهیلات کمتر و زمان بازگشت بیشتری در اختیار قرار دهند تا روند نوسازی پیش رود.

وی تاکید کرد: اصلاً از روند نوسازی تاکسی‌ها و اتوبوس‌ها راضی نیستیم، این مساله بیشتر به شهرداری‌ها بر می‌گردد و آنها نیز اولین مساله‌ای که مطرح می‌کنند منابع مالی است که در جلسه مطرح شد. اگر پول برای نوسازی مثلاً اتوبوس‌ها وجود ندارد حداقل آنها را بازسازی کنند یا اگر لازم است از فیلتر استفاده شود، در واقع کمبود منابع مالی نباید باعث توقف کار شود.

تجریشی به پربار بودن جلسه شورای عالی محیط زیست اشاره کرد و گفت: قبل از برگزاری این جلسه گزارشی را به رئیس جمهوری داده بودیم مبنی بر اینکه سال گذشته چه اقداماتی در راستای کاهش آلودگی هوا صورت گرفته است، البته خودمان معتقدیم که وضعیت خوب هوای امسال ۵۰ درصد آن ناشی از اقدامات صورت گرفته مانند سوخت، معاینه فنی، کنترل و نظارت ترددها و ۵۰ درصد به وضعیت جوی بر می‌گردد که باعث شد تا تعداد روزهای پاک افزایش یابد، وقتی این گزارش به رئیس جمهوری داده شد خواست که در جلسه شورای عالی محیط زیست چندین پیشنهاد مطرح شود که در این جلسه مطرح شد و بر اجرای مصوبات قبلی نیز تاکید شد.

وی ادامه داد: مواردی که مطرح شد جامعیت داشت و به صورت کلان به آن پرداخته شد و رئیس جمهوری نیز نقطه نظراتی درباره برخی مصوبات مطرح کرد و از دولت خواست که به برخی موارد توجه ویژه ای داشته باشد. همچنین خواست با توجه به منابع مالی محدود، اقداماتی در راستای کاهش آلودگی هوا با هزینه کم و اثربخشی بالا صورت گیرد. یعنی مثلاً ممکن است چهار گزینه برای بهبود هوا داشته باشیم که باید بررسی شود که کدام یک از آنها بیشترین اثربخشی را در کمترین زمان و صرف هزینه دارد که اکنون در حال تهیه جداول آن هستیم.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در این راستا اکنون کنسرسیوم دانشگاه برتر را داریم تا بتوانیم راهکارها را تا حدودی عمیق‌تر و دقیق‌تر ارائه دهیم تا در کمترین زمان و با صرف هزینه کمتر، بهترین بازدهی را داشته باشند. مثلاً ممکن است برای بهبود وضعیت هوا گزینه سوخت، موتورسیکلت، اتوبوس، کامیون و یا تاکسی را داشته باشیم که تمام آنها را بر اساس میزان اثر بخشی، میزان سرمایه‌گذاری و زمانی که برای اجرا مورد نیاز است جدول بندی می‌کنیم.

وی افزود: در این جلسه رئیس جمهوری تاکید کرد که این کار حتماً انجام و گزارش آن به دولت داده شود تا بر اساس آن بتوانیم اقدامات مورد نظر را پیگیری کنیم تا با کمترین هزینه بیشترین اثربخشی را داشته باشند. در واقع گزارش‌های این جداول به برنامه‌های اجرایی تبدیل می‌شوند.

تجریشی اظهار داشت: همچنین به توسعه خط مترو نیز تاکید فراوان شد، درست است که اتوبوس، مینی بوس و تاکسی مهم است اما مترو هم نباید فراموش شود.

وی درباره نوسازی موتورسیکلت‌ها گفت: در بحث موتورسیکلت نظر بر این بود که بسته‌هایی را به دولت پیشنهاد کنیم که بر اساس آن بتوانیم تردد موتورسیکلت‌های کاربراتوری را محدود کنیم و ما نیز گله کردیم که دولت برخی مصوبات در خصوص تولید و پلاک موتورسیکلت‌های کاربراتوری را تمدید کرده است زیرا موتورسیکلت‌ها نقش قابل توجهی در آلودگی هوا دارند، حتی اگر آلودگی صدا، ایمنی و تصادفات را کنار بگذاریم. همچنین تاکید شد شهرداری‌ها بر این موضوع بیشتر ورود کنند.

تجریشی اظهار داشت: درباره سوخت هم صحبت شد و ما از وزارت نفت بابت سوخت استاندارد تشکر کردیم زیرا اکنون بیش از ۸۵ درصد از وضعیت سوخت در کشور چه از لحاظ بنزین و چه گازوییل رضایت داریم اما تاکید شد که باید به ۱۰۰ درصد برسد به ویژه در کلانشهرها که این مساله نیز مورد تاکید سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.

وی درباره طرح کهاب گفت: طرح کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بنزین (کهاب) باید با هدف کاهش گازهای ناشی از سوخت اجرا شود که مطرح شد در پالایشگاه‌ها و ایستگاه‌های پخش سوخت اجرا می‌شود اما هنوز در پمپ بنزین‌ها درباره اجرای آن مساله داریم که تاکید شد این زنجیره هر چه زودتر کامل شود.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۹۵۵۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آذربایجان شرقی استان پیشرو در زمینه کاهش آسیب اجتماعی کودکان کار

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام مهدی ملکی روز شنبه در نشست کارگروه ساماندهی کودکان کار و خیابان آذربایجان شرقی، با تاکید بر لزوم نظارت ویژه در حوزه آسیب اجتماعی و اکتفا نکردن به گزارش عملکردها، افزود: آثار و نتایج عملکردها باید در صحنه میدان دیده شود.

وی تاکید کرد: باید به بدنه شورای اجتماعی استان‌ها توجه شود تا میزان اثربخشی اقدامات مورد بررسی و در صورت نیاز مورد بازنگری و بازبینی قرار بگیرد.

وی بر ضرورت تقویت برنامه‌های تحولی و کارآمد در حوزه آسیب‌های کودکان و نوجوانان تاکید و اظهار کرد: کارگروه کودکان کار و خیابانی شورای اجتماعی وزارت کشور که از ۶ ماه قبل فعالیت خود را شروع کرده است، در حوزه پیگیری مصوبات شورای اجتماعی کشور و ناظر به مساله کودکان کار و مشکلاتی که در سطح کشور وجود دارد، فعالیت دارد و به دنبال ارزیابی اقداماتی است که دستگاه‌های اجرایی و خدماتی انجام می‌دهند.

ملکی ایجاد هماهنگی بین دستگاه‌ها و در نهایت تهیه و ارائه گزارشی جامع از وضعیت کودکان کار و خیابانی در استان‌ها را جزو تکالیف این کارگروه عنوان کرد.

وی بر بازنگری و بررسی میزان اثربخشی اقدامات تاکید کرد و ادامه داد: در این میان یکی از اولویت‌های مهم بهره مندی از ظرفیت‌های مردمی فعال، سمن‌ها و مؤسسه‌های خیریه و گروه‌هایی است که در این حوزه فعالیت می‌کنند.

ملکی استفاده از تجربیات، ایده‌ها و مدل‌های مختلف تشکل‌های مردمی و مردم نهاد برای برون رفت از مشکلات کودکان کار را مورد تاکید قرار داد و یادآور شد: مشکلات و چالش‌ها و دغدغه‌های این حوزه پیگیری شود و با رفع موانع موجود به دنبال ارتقای کیفی و کمی آنها پیش برویم.

وی از آذربایجان شرقی به عنوان یکی از استان‌های پیشرو در زمینه کاهش آسیب‌های اجتماعی کودکان کار یاد کرد و گفت: الگوبرداری و بهره‌مندی سایر استان‌ها از تجربه‌های موفق آذربایجان شرقی در حوزه‌های اجتماعی ضروری است.

ملکی ادامه داد: آذربایجان شرقی و تبریز در زمینه پیشگیری از آسیب‌های کودکان کار، سامان‌دهی و مواجهه با این پدیده جزو بهترین‌ها بوده و از ظرفیت‌های مردمی بسیار وسیعی برخوردار است.

وی اظهار کرد: برای هم افزایی و هماهنگی بیشتر بین دستگاه‌های فعال در حوزه کودکان کار باید شبانه روز تلاش کنیم تا مأموریت‌ها و تکالیف ذاتی خود را با کمترین مانع انجام دهند و به موازات آن ظرفیت‌های مردمی نیز مورد حمایت و پشتیبانی قرار بگیرد تا دغدغه کمتری در حوزه‌های اجتماعی کشور وجود داشته باشد.

کد خبر 6097641

دیگر خبرها

  • کاهش ۱۵ میلیون تومانی قیمت زعفران
  • «کاهش تخلفات و کنترل جدی ساخت و سازها» اولویت مدیریت شهری است
  • شبکه آبرسانی جزیره هرمز نوسازی می‌شود
  • مخبر: کاهش تلفات جاده‌ای از مهمترین اولویت‌های کشور است
  • کاهش تلفات جاده ای از مهمترین اولویت های کشور است
  • کاهش تلفات جاده‌ای و رفع نقاط حادثه‌خیز از اولویت‌ها است
  • هشدار مدیریت بحران درخصوص بازگشت آلودگی هوا به پایتخت
  • رضایت: ساماندهی برنامه‌های آموزشی در جهت اولویت و نیاز کشور است
  • آذربایجان شرقی استان پیشرو در زمینه کاهش آسیب اجتماعی کودکان کار
  • سابقه زیاد همکاری با آموزش و پرورش، از اولویت‌های جذب معلمان است